A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Гадяцький центр первинної медико-санітарної допомоги" Гадяцької міської ради

Стрес і тривога є звичним явищем для багатьох людей, а особливо в умовах війни.

Дата: 16.04.2024 09:25
Кількість переглядів: 8

 Але навіть у мирний час багато людей щодня стикаються зі стресом: робота, сімейні проблеми, проблеми зі здоров'ям та фінансові зобов'язання тощо.

Зменшення хронічного стресу в повсякденному житті, наскільки це можливо, — важливе для загального стану здоров'я. Адже хронічний стрес завдає шкоди здоров'ю і збільшує ризик виникнення таких захворювань, як хвороби серця, тривожні розлади та депресія.

Проте варто розуміти, що стрес — це не те саме, що розлади психічного здоров'я, такі як тривога та депресія, які потребують лікування.

Слід пам’ятати, що це нормальна психофізіологічна реакція на дії, які виходять за межі норми з метою захисту або адаптації до змін. Наше тіло добре підготовлене для боротьби зі стресом у малих дозах, але коли цей стрес стає тривалим або хронічним, він може мати серйозні наслідки для організму.

Щоб допомогти собі керувати стресом та зменшити його вплив на своє життя, ви можете змінити вашу поведінку та сформувати нові звички.

📍Деякі ознаки стресу та емоційного вигорання:

❌Ви стали розсіяним/-ою.

❌Ви зриваєтеся на оточуючих.

❌Ви постійно відчуваєте втому та виснаження.

❌Ви менше уваги приділяєте виконанню домашніх обов’язків.

❌Ви почали економити емоції й уникати контактів.

Як подолати синдром емоційного вигорання та стрес?

✅Будьте фізично активними (Регулярні фізичні вправи можуть допомогти зменшити стрес і полегшити симптоми тривоги і депресії). 

✅Вживайте здорову їжу (ваш раціон впливає на всі аспекти вашого здоров'я, включно з вашим психічним здоров'ям). 

✅Мінімізуйте використання гаджетів і скоротіть екранний час (смартфони, комп'ютери та планшети є невід’ємною частиною щоденного життя багатьох людей, але занадто часте їх використання може підвищити рівень стресу). 

✅Дбайте про себе (знайдіть час піклуватися про себе).

✅Скоротіть споживання кофеїну.

Адже, кофеїн — це хімічна речовина, що міститься в каві, чаї, шоколаді та енергетичних напоях, та стимулює нашу центральну нервову систему. 

Проводьте час з друзями та сім'єю (підтримка друзів і сім'ї може допомогти вам пережити важкий період і впоратися зі стресом). 

Обіймайтеся (людський дотик може мати заспокійливий ефект і допомогти вам краще впоратися зі стресом).

Пам’ятайте — стреси часті супутники нашого життя.

Важливо навчитися ними управляти, протистояти негативним наслідкам стресу, адже вони впливають на здоров’я та викликають захворювання. Бережіть себе та будьте здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень